PAPPA 101 er en (nesten) komplett gjennomgang av hva du må vite og gjøre før du blir pappa og den første tiden etter at barnet har kommet til verden.
Fase 0
Hva bør du gjøre før den nye arvingen har kommet til verden?
I dette blogginnlegget skal jeg se nærmere på:
- Hvordan klargjøre hjemmet for en baby.
- Nødvendig utstyr du trenger i hjemmet.
- Nødvendig utstyr du trenger for å i det hele tatt få med deg etterkommeren hjem - transportfasen.
Følg disse tipsene steg for steg, så er mye av forberedelsene gjort.
Husk: Bruk sunn fornuft!
4-6 uker før ankomst.
I denne fasen skal du:
Fase 0-1: Vask og renhold.
Fase 0-2: Planlegge og anskaffe.
Fase 0-3: Forberede og øve.
Fase 0-1: Vask og renhold
Målet med dette er å vaske og rengjøre, ikke sterilisere, stedene og rommene hvor babyen kommer til å oppholde seg. Det er umulig å fjerne alle virus og bakterier, så det er viktig å ikke bli for opphengt i renholdet også. Vask å renhold må i månedene fremover bli en del av den daglige rutinen uansett, så det er bare bra å starte med et smell.
Selv om arvingen mest sannsynlig ikke kommer til å sove på et eget rom de første seks månedene, er det likevel lurt å vaske og klargjøre dette rommet også. All grundig rengjøring du får gjort før du har et nytt medlem i husstanden er lurt å få gjort unna mens du fortsatt har tid.
Gjør dette
- Vask tak, vegger og gulv. Alle overflater får en omgang med støvkluten.
- Støvsug, luft, rens tepper og gulvmatter.
- Være ekstra nøye med renhold av stellebord, badebalje og andre overflater babyen kommer i direkte kontakt med.
- Vask deg selv! Hold hendene rene og klipp neglene.
Ikke gjør dette
- Mal overflater innendørs. Dette kan gjøre at kjemikalier, støv og lukt forstyrrer babyen. Generelt unngå bruk av kjemikalier når du vasker også. Bruke svanemerkede og/eller skånsomme produkter.
Fase 0-2 Planlegge og anskaffe
Hva trenger du?
Bleieskift
Dette blir det mye av, så her er det viktig å være klar.
- Skaff bleier i både størrelse 1 og 2. Les tester på internett for å finne ut hvilke bleier som er best for tiden, men generelt funker alle bleiene du får kjøpt i butikken. Så kjøp den billigste og bruk pengene på noe annet viktig i stedet. (Premature bleier finnes også).
- Vaskekluter/våtservietter. Noen liker engangs våtservietter, mens andre liker tørre kluter du fukter selv. Her må du prøve deg frem så kjøp inn flere alternativer som du har liggende klar. Noen babyer kan reagere på kluten du bruker, og da må du ha et alternativ. De fleste synes det er enklest med engangs våtservietter og de fleste babyer sin hud tåler det, men her må du drive litt forskning for å finne ut hva som fungerer for dere.
- Sinksalve og hudkrem. Rød og sår rumpe krever sinksalve for å bli fin igjen. Sinksalve bruker du gjerne etter hvert skift for å forebygge trøbbel. Resten av huden kan også bli tørr og da er en fet og god hudkrem fin å ha.
- Stellebord. Ha et bord som er stødig og passe høyt. Du kan skifte bleier på gulvet eller midt på den store sengen, men det er bedre for ryggen å ha en skikkelig stellebord. Alltid følge med arvingen så han ikke faller ned!
- Stelleunderlag. Myke underlag til bruk under bleieskift er bra å ha, og du kan gjerne ha flere. Et som ligger fast på stellebordet, et du har med i stelleveska, etc. Du kan alltids legge et stort håndkle firedobbelt for å få det mykt nok, men det blir ofte mye jobb over tid.
- Avfallshåndtering. Brukte bleier vil lukte mye og fælt så du må ha en søppelbøtte med lokk lett tilgjengelig der du skifter bleier. Det selges spesielle beholdere for brukte bleier som har en funksjon som slipper ut minimalt med lukt mellom hvert bleieskift, men disse er ofte ikke absolutt nødvendig å ha. Det koster penger å skifte ut spesialposene du trenger og administrasjonen av en sånn spesialbøtte er en ekstra kompliserende faktor å administrere i hverdagen.
Klær
Selv om babyen er liten skal du se at behovet for flere skift og relativt mye klær er stort. I tillegg vokser barnet relativt fort og du må opp i størrelse. Du trenger ikke kjøpe alt nytt, brukte klær er som regel mer enn bra nok og langt fra utslitt. Spar pengene til noe viktigere.
Akkurat som med bleiene kan det være en god ide å ha både den minste størrelsen og neste nivå klare. De vokser fort!
Dette er en god start:
- Seks bodyer (overdel) med knapper som er enkle å ta på og av. Det blir mange bleieskift, så du vil at dette skal være enkelt.
- Seks longser eller tynne bukser.
- Seks nattdrakter (heldress) til å sove i.
- Noen par tynne og tykkere sokker.
- 2-3 par med votter for å unngå at babyen klorer seg selv i ansiktet.
- Tre tynne jakker (unngå genser, for det er noe herk å ta på og av).
- Tre luer for å holde hodet varmt.
- En eller to tykkere heldresser til å bruke under utendørs. (Avhengig av årstid).
- En eller to tepper til å holde babyen varm når den sover, både inne og ute.
- Vognpose til å ha i barnevognen når barnet er på trilletur utendørs. Disse fås i ulike tykkelser tilpasset temperatur og årstid.
- Mykt og varmt underlag til barnevognen. Mye varme forsvinner mot underlaget, så sørg for at det arvingen ligger på er varmt og isolerende.
- Smokker i ulike former og fasonger er lurt å ha klare. Noen babyer liker å bruke i smokk, andre ikke. Snakk med helsesøster om når det kan være aktuelt å la arvingen prøve smokk. I starten kan dette forstyrre evnen til å suge melk fra brystet til mor, eller fra flasken, så søk råd fra de som har erfaring.
Mat
Hvis babyen skal få brystmelk av mor er mye gjort, likevel kan dette være noe å vurdere:
- Brystpumpe. En elektrisk utgave er enkel når mor skal få melk over på flaske. Enten fordi produksjonen av melk er større enn det barnet spiser, eller at det er behov for å produsere et lite beredskapslager av melk på flaske. I tillegg er det viktig at mor får tømt beholdningen jevnlig for å unngå feks betennelse. Det finnes også manuelle brystpumper som er enklere å ha med på farten i en lomme, men er tungvindt over tid.
- Mor trenger gjerne krem og små pads for å ha i BH-en i forbindelse med melkeproduksjonen til arvingen.
Hvis etterkommeren skal bruke flaske, delvis eller på heltid, er det en god del mer som bør være på plass:
- Minimum tre flasker. Du kan være sikker på at du ikke har en ren flaske tilgjengelig når du trenger den hvis du ikke har ekstra i beredskap.
- Flaskesmukker for å sette på tåteflasken. Disse får du i ulike størrelser merket fra "1" og oppover tilpasset alder. Ha flere i reserve her og.
- Flaskebørste til å vaske med. Flaskene må vaskes og en vanlig oppvaskbørste får ikke plass i flaksen. Du trenger derfor en mindre børste tilpasset oppgaven.
- Sterilisering av flasker og smokker kan gjøre på flere måter. Den enkle måten er å koke alt i vann i 5 minutter, men det finnes også spesiallagde apparater som gjør jobben. Det som er viktig er at utstyret blir sterilisert, ikke bare vasket.
- Hvis babyen skal ha morsmelkerstatning kan dette blandes som det står anvist på pakken, eller du kan kjøpe en maskin som gjør jobben for deg. Du kan også kjøpe ferdig melk på små kartonger som er enkle å ha med på tur og trenger ikke oppbevares kaldt.
- Termos for å ta med varmt vann til morsmelkerstatningen når du er på ekspedisjon utenfor andre varmekilder.
Bading
- Badebalje, eller annet egnet sted å bade babyen.
- Badeolje og badesåpe for baby. I starten bruker du oftest bare badeolje, siden det er best for huden.
- Mykt håndkle om ikke er for hardt på arvingen sin sarte hud.
Søvn
- Et sted for babyen å sove. En egen seng og gjerne med et "babynest" med LAVE myke avgrensninger. Vanlige babynest har ofte høye kanter og alle slike myke kanter er med på å øke risikoen for krybbedød. Den lille sover vanligvis på samme rom som foreldrene de første seks månedene, før det går an å prøve å sove på eget rom.
- Bruk en madrass som er tilpasset barnesengen, og gjerne en madrass som er laget for babyer å sove i. Disse kan være laget på en måte så babyen får puste fritt selv om den blir liggende på magen med ansiktet ned etter å ha snudd seg selv. (Alltid legg barnet på ryggen når det skal sove).
- White noise boks. Noen bruker et kosedyr som lager lyd, andre bruker en dedikert boks. Denne hvite støyen kan hjelpe barnet å sove, les mer om det her.
- Ha et termometer på rommet så du vet hvor varmt det er.
- Babycall. Det er veldig kjekt med en babycall med video, men aller viktigst er at lyden er tydelig så du hører hva som skjer der barnet er og at den fanger opp når barnet lager lyd.
- Vognvugger. Noen barn sover bedre i barnevognen, og spesielt når den er i bevegelse. Du kan bruke hjelpemidler som både enten rister og vugger vognen.
- Tre ekstra laken for skift på sengen.
- Flere pledd med ulik tykkelse, så er det enklere å regulere temperaturen.
- Sørge for at rommet hvor babyen skal sove kan lysdempes så mye som mulig. Ha en lyssvak lampe du kan bruke ved behov. Lys forstyrrer søvnen til både liten og stor.
Førstehjelp
- Bli generelt oppdatert på hva og hvordan du kan hjelpe nyfødte som skader seg eller får problemer.
- Sinksalve for sår rumpe.
- Termometer til å bruke i øret. Enkelt og nøyaktig.
- Paracet og Ibux for babyer. Les pakningsvedlegget og snakk med helsesøster om når og hvordan du kan bruke det. Det er både alder og vekt som spiller inn på hvor mye babyen kan få.
- Bomullsdotter og desinfisering for å rense sår. Navlestrengen kutte under fødselen og etterlater seg et sår som ofte må renses. Du får opplæring i dette på sykehuset, men ha utstyret klart. Spør på apoteket om hva du bør kjøpe.
- Plaster i små størrelser.
Forflytning
- Bilstol som er tilpasset nyfødte og babyer. Bruk evt nyfødt-innlegg hvis det følger med stolen. Kjøp en bilstol med separat base som er fastmontert i bilen. Enkelt å ta bilstolen med babyen inn og ut av bilen raskt.
- Skaff en type stol som du kan ta ut av basen i bilen og sette rett på rammen og hjulene til barnevognen. Det vil avlaste mye på de raske turene på butikken osv, mens babyen sover i bilstolen. Du slipper å flytte babyen over i barnevognen.
- Ikke la babyen sitte for lenge i bilstolen om gangen. De trenger å røre og strekke på seg.
- Skaff en bilstol du vet ikke har vært i en kollisjon.
- Barnevogn. Her er det mye å velge mellom og det er ofte personlig smak og behag som spiller inn. Test ulike modeller og se hva som passer deg og din kropp. Noen vogner er lette, andre tar lite plass i bilen osv. Anbefaler punkteringsfrie dekk, siden dekk med luft punkterer alltid når det ikke passer og er ikke vesentlig mer komfortabel å trille med. Det er ofte mye å spare på å kjøpe brukt vogn, siden en barnevogn ikke blir utslitt etter ett barn.
- Regntrekk og myggtrekk på du ha til vognen for å holde vind, regn, katter og insekter unna babyen når den sover alene i vognen.
- Solskjerming er også viktig deler av året. Du får kjøpt ekstra solskjermer å sette på vognen som er større enn den som er fastmontert på vognen.
Fase 0-3 Forberedelser og øving
- Sett opp og sammen alt som skal moteres. Stellebord, leker, barneseng, osv. Du har ikke tid og energi til å gjøre dette når arvingen har kommet hjem.
- Øv på å montere og bruke bilstol og barnevogn. Dette må gå fort og på autopilot.
- Sørg for å ha batteri, ladekabler og strøm til alt som krever det. Leker, white noise, lys etc krever strøm.
- Forbered måltider til de voksne først og fremst. Spar tid på å ikke måtte besøke butikken hele tiden. Frys ned det det som kan spares til senere.
- Lagre viktige telefonnummer til helsesøster, lege, legevakt, giftmiddelsentralen, osv på telefonene til mor, far, bestemor og andre som trenger det.
- Finn en plass til stellebordet og gjør klar alt du trenger i umiddelbar nærhet. Søppelbøtte, rennende vann, bleier, sinksalve, kluter, etc. Gjør det lettvint og praktisk. Ha de mest brukte klærne lett tilgjengelig.
- Finn plass til babyen å sove. Både sammen med mor og på eget rom etter hvert. Pass på at det ikke er trekk på rommet, at babyen ikke ligger i direkte sollys og heller ikke nærme en varmekilde. Temperaturen på rommet bør ligge på 16-20 grader.
- Sett av et eget sted for mating av arvingen. Her har du en god stol med puter som støtter opp, feks en ammepute. Ha ett eller flere bord i umiddelbar nærhet.
Neste blogginnlegg vil ta for seg overgangen fra Fase 0 til Fase 1
Faseskift: Overgang fra Fase 0 til Fase 1
Denne inkluderer reisen til sykehuset, fødselen og hjemreisen.
Har du kommentarer eller innspill? Kommenter under!
3 kommentarer
Veldig mye nyttig og god informasjon😃 Blir nesten litt nervøs for alt🙂
Håper det går bra Jørgen!
Kommer flere innlegg på løpende bånd her😃
Dette var veldig nyttig! Kom gjerne med fase to litt kjapt, for vi er i dag 1 dag over termin, så dette skjer hvert øyeblikk