PAPPA 101 - Fase 1: Første 24 timer

PAPPA 101 - Fase 1: Første 24 timer

I dette innlegget skal jeg ta for meg det mest grunnleggende du bør ha kjennskap til det første døgnet etter at du ble pappa. Dette er tema som hvordan du skal holde babyen, skifte bleie, rengjøre såret etter navlestrengen, vaske flasker, gi mat med flaske, +++.

 

Hvordan løfte og holde babyen

  • Når du skal plukke opp babyen holder du under hodet og rumpa og løfter hele kroppen opp. 
  • Hvis du får babyen overlevert til deg, ta en hånd under hodet og nakken og en hånd under resten av kroppen. 
  • Når du sitter med babyen lar du hodet hvile i armkroken din og resten av kroppen inntil din egen kroppen. Eller du holder babyen opp mot skulderen din ved å holde en hånd bak hodet og nakken, og den andre hånden under rumpa. 

 

Husk: 

  • Alltid støtte hodet til babyen. En baby har ikke muskler nok til å kontrollere sitt eget hode. 
  • Gjør alle bevegelser rolig og forsiktig, og ha kontroll på bevegelsene. 

 

Holder baby

Legg babyen i armkroken.

Holder baby på skuldra

Hold armen bak hodet og nakken til babyen.

 

Bleieskift

Hovedregler:

  1. Skift bleien så fort du kan når du merker at den er full. Dette er meste behagelig for babyen og du minsker sjansen for at huden blir rød eller får utslett på grunn av tiss og bæsj som irriterer huden. 
  2. Bruk litt sinksalve etter alle skift. Dette forebygger sår og rød hud. 
  3. Vær forberedt på at babyen kan tisse og bæsje akkurat i det du tar av bleien.. vær rask og ha en plan!
  4. Vask guttene rundt testiklene og penis, men ikke trekk tilbake forhuden. 
  5. Vask jentene alltid fra urinveiene mot rumpa. Dette for å minske risikoen for infeksjon som følge av bæsj i urinveiene. Det må unngås!
  6. Alltid ha full kontroll på babyen der han ligger. Det skal ikke lang tid med uoppmerksomhet til før de faller ned fra stellebordet, eller andre steder.   

 

Du trenger:

  • Et sted som er stødig for selve skiftingen. 
  • Et underlag. Enten et dedikert stelleunderlag, eller et håndkle. Det er bedre å få bæsj på et stelleunderlag enn på sofaputa...
  • Bleier i riktig størrelse.
  • Rene hender. 
  • Våtservietter eller andre kluter du foretrekker å bruke. De bør være litt fuktige for å få vasket skikkelig. Mange venter noen måneder før de bruker våtservietter, siden babyen sin hud kan reagere på stoffene i våtserviettene. 

 

Selve bleieskiftet får du innføring i og trening i å gjennomføre på sykehuset. Det tar ikke lang tid før du kan gjøre dette helt på autopilot, for det kommer til å bli noen tusen bleier... 

 

Bleieskift - Steg for Steg! 

  1. Gjør klar alt utstyret du trenger i nærheten av der du skal skifte bleie. Det er ikke gunstig å mangle noe når du er midt i arbeidsøkta..
  2. Vask hendene dine.
  3. Legg babyen på en flat, myk, stabil overflate. Gjerne så du får en god ergonomi og godt lys.
  4. Åpne de to borrelås (velcro) festene på hver side av magen. (Bruker du tøybleier må du lese deg opp på bruksanvisningen og øve).
  5. Åpne bleien og løft opp beina og rumpa til babyen med den ene hånden. Se bildet under. Bruk bleien til å tørke vekk så mye som mulig av bæsjen. Jobb deg bakover, - dvs start foran på kroppen og jobb bakover mot rumpa. Brett bleien midlertidig sammen, og;
  6. La en liten ren flik eller del av den brukte bleien ligge under rumpa så du ikke får bæsj på stelleunderlaget unødvending. 
  7. Bruk vann på en klut (ev våtserviett) og rengjør grundig. (Her hjelper det med godt lys, ev hodelykt). Sjekk alle hudfolder, kriker og kroker en ekstra gang for bæsj og forurensing. Hvis du fortsatt rengjør stumpen etter navlestrengen gjør du det nå. Vi kommer tilbake til hvordan dette gjøres. 
  8. Nå drar du vekk den brukte bleien og smetter på plass en ny og ubrukt en. Gjør dette raskt og kontrollert så arvingen ikke rekker å finne på noe ugangn når det ikke er bleie mellom baby og underlaget. 
  9. Den nye bleien skal være plassert så det er like mye bleie foran og bak på babyen, og velcro-festene skal være ca på høyde med navlen. Fest bleien så den ikke er for stram rundt magen, og så den ikke er for stram der ny bæsj og tiss skal blåse ut. Det kan føre til lekkasje mellom lår og bleie, og det vil vi IKKE.  Pass på at bleien ikke er i kontakt med stumpen etter navlestrengen, hvis det fortsatt er relevant. 
  10. Legg alle brukte kluter inn i den brukte bleien og steng bleien så stramt som mulig med velcro festene. På den måten tar den minst mulig plass i søpla. 
  11. Kle på babyen. 
  12. Vask hendene dine! Rester etter bæsj kan plutselig være på en finger eller håndbak uten at det var planlagt. 

 

Løft opp beina og rumpa med en hånd. 

Fest velcro-festene uten at det blir for stramt. 

 

Navlestumpen

Når navlestrenger klippes blir det igjen en liten stump som er festet til navlen på babyen. Denne må vaskes en periode for å unngå infeksjon, helt til den som regel faller av på egen hånd. 

 

Når denne skal rengjøres trenger du:

  • Stødig underlag; et stellebord eller lignende. 
  • Rene hender.
  • Bomullsdott eller myk klut.
  • Lunket vann.

 

Fremgangsmåte: 

  • Tørk med bomullsdotten eller kluten. Vær forsiktig, ikke dra eller pirk i stumpen. 
  • Sørg for at stumpen er tørr etter at den er rengjort. Etter at du har badet babyen må du passe på at du tørker i krikene og krokene rundt stumpen.
  • Pass på så bleien ikke er i kontakt med sumpen så det blir friksjon og irritasjon av området. 

 

Dette er normalt:

  • Navlestumpen kan bli svart og tørr. 
  • Det kan være litt væske og puss i området. 
  • Når stumpen faller av blir det et sår som det tar noen dager før gror. 
  • Navlestumpen kan lukte litt. 

 

Det er ikke normalt at navlestumpen blir rød eller hoven. Den skal heller ikke verke i betydelig grad. Er du usikker; snakk med helsestasjonen. 

Navlestumpen

 

Tåteflasker

Vedlikehold

Den første tiden må du vaske og sterilisere smokker og tåteflasker. Immunsystemet til babyene trenger tid for å utvikle seg til å tåle bakterier og virus før vi kan slutte med sterilisering av utstyret. 

 

Du trenger:

  • Rene hender.
  • Oppvaskmiddel.
  • Oppvaskkost for flasker. (Brukes kun til babyutstyr).
  • Sterilisering ved å koke utstyret i vann i ca 5 minutter.
  • Sterilisering med en dedikert maskin eller system for å sterilisere i mikrobølgeovnen. 

 

Hvilken metode du bruker for å gjennomføre selve steriliseringen er ikke så viktig så lenge det fungerer for deg. For de fleste er det enklest å i alle fall starte med å bare koke utstyret. 

 

Fremgangsmåte:

  1. Vask hendene dine.
  2. Vask alle delene du skal rengjøre i varmt vann med oppvaskmiddel ved å bruke den dedikerte oppvaskkosten.
  3. Kast evt. ødelagte eller utslitte deler. (Smokkene til tåteflaskene kan sprekke etter en stund). 
  4. Skyll alle delene for å fjerne såperester. 
  5. Steriliser alle delene ved å koke alle delene i fem minutter. Bruk rent vant og sørg for at det koker sikkelig. (Evt. steriliser ved bruk av mikrobøleovn og eget utstyr for dette).  

 

Bruk av tåteflaske

Brystmelk og tåteflaske

Hvis mor ammer barnet og/eller ønsker å gi brystmelk med flaske, brukes ofte en brystpumpe for å få melken ut fra brystet og over i en beholder. Det er viktig at utstyret som brukes steriliseres i henhold til bruksanvisningen som følger med f.eks. brystpumpen.

Brystmelk kan lagres i kjøleskapet i opp til tre dager. Melken kan skille seg, noe som er helt normalt og fikses ved at du rister forsiktig på flasken før du varmer opp melken. Du kan også fryse melk i flasker eller egne fryseposer som er laget for formålet og lagre den i opp til tre måneder i fryseren. Du kan ikke fryse melk som allerede har vært tint en gang. Husk å ikke fylle beholderen for full når du skal fryse melken, siden den utvider seg og kan sprenge beholderen du bruker!

 

Brystpumpe

Det finnes både elektriske og manuelle brystpumper. Kanskje trenger dere en til av hver? 

 

Morsmelkerstatning og tåteflaske 

Vær sikker; følg oppskriften! Ofte skal du bruke kokt vann som har blitt avkjølt. Dette vannet er dermed sterilisert og trygt å bruke. Du blander i den mengden pulver som angitt på pakken, før du varmer opp melkeblandingen til kroppstemperatur. Dette gjør du ved å senke flaksen med melkeblanding ned i varmt vann, eller ved bruk av en dedikert flaskevarmer. 

 

Vær nøye når du måler opp mengden morsmelkerstatning og vann. Det blir fort problemer for babyen hvis dette blandingsforholdet blir feil. 

 

Det finnes maskiner som gjør hele denne prosessen for deg. Du fyller på kokt vann som har avkjølt seg i en beholder og morsmelkerstatningen i en annen beholdler, og maskinen blander og varmer melken for deg automatisk. Du får også kjøpt ferdigblandet melk på kartong tilpasset barnet sin alder på butikken som du bare trenger å varme opp. 

 

Hvor mye melk trenger babyen? 

Dessverre, her er det ikke et enkelt svar. Start i det små med noen milliliter, så vil du ganske raskt lære deg hvordan babyen kommuniserer at den er mett. Snakk med helsestasjonen om dette så vil det ikke bli noen utfordring. Det tar ikke lang tid før du lærer deg hvor mye melk babyen skal ha for hver flaske, så blir det enklere å beregne mengden for hver gang. 

 

Hvordan varme opp melken. Steg-for-steg.

  1.  Målet er at melken skal holde kroppstemperatur, ca 37 grader. 
  2. Generelt er det ikke anbefalt å varme opp melken i mikrobølgeovnen, siden den kan varme opp melken ujevnt og for raskt. Likevel er det mange som gjør det, så snakk med helsestasjonen om hvordan du kan gjøre det. 
  3. Varm opp sakte og forsiktig. Hold flasken med melk nede i varmt vann (ikke kokende).
  4. Ta opp flasken en gang i blant og rist forsiktig på den så du fordeler varmen. 
  5. Tøm noen dråper melk på undersiden av håndleddet ditt for å sjekke temperaturen. Kjenner du at melken er varm er den over kroppstemperatur og for varm. Kjenner du at melken er kald må du varme opp mer. 
  6. Vær forsiktig og vær sikker på at melken ikke er for varm når babyen skal drikke den. 

 

Når du er utenfor huset er det viktig at du har en plan for hvordan du skal varme opp melken, enten det er brystmelk på flaske eller morsmelkerstatning. Det er en enkel løsning å ta med en termos med varmt vann, og det finnes diverse hjelpemidler du kan bruke. En isolert varmebag f. eks. Små flasker med melk kan du holde varm ved å ha dem i armhulen, men dette kan fort bli upraktisk. Legg en plan så slipper du å stå der med en sulten baby og bare kald melk..

 

Hvordan gi melk med tåteflaske

Melk fra flaske

Masse melk gjør babyen glad og mett!

 

Det er ikke vanskelig å gi babyen mat med flakse, men det er noe ting å tenke på. 

  • Vask hendene dine så de er rene. 
  • Ha en sterilisert flaske med passe mengde oppvarmet melk som holder kroppstemperatur, ca 37 grader. 
  • Finn et sted der du kan sitte komfortabelt mens babyen spiser. Det er ugunstig å skifte stilling eller plasser midt i måltidet. 

 

Det som er viktig å tenke på er at babyen skal svelge mest mulig melk og minst mulig luft. For mye luft skaper trøbbel i magen, og det ønsker vi å unngå. 

 

  1. Hold babyen stødig i armkroken din så du støtter bak hodet og nakken. 
  2. Babyen kan sitte relativt oppreist. Jo mer bakover babyen ligger, jo større er sjansen for at den svelger luft og at det kommer for mye melk. 
  3. La babyen selv bestemme når den vil suge og ta pauser fra spisingen. Det er enklest hvis vinkelen på babyen er relativt oppreist. 
  4. Hold flasken i en vinkel så flasketuten er fylt med melk, - ikke luft!
  5. Vinkle flasken så tuten peker litt opp mot ganen i munnen til babyen. 
  6. Hvis babyen suger så hardt at smokken på flasken blir helt flat, vri litt på flasken så løser det seg sannsynligvis. 
  7. Hvis babyen vil ha en pause under måltidet, la babyen få sjansen til å rape. 
  8. Når babyen er ferdig med å spise, løft dem opp og legg dem i stående posisjon over skulderen din samtidig som at du styrker på ryggen og beveger deg litt. Dette øker sannsynligheten for at de raper og får ut noe av luften de har svelget. 
  9. Etter måltidet tømmer du ut evt. ubrukt melk og skyller flasken. Sørg for at flasket blir vasket før melkerestene blir sure i flasken og du får en liten biologisk bombe å hanskes med...

 

Hvordan rape babyen

 

Når babyen får luft i magen kan dette være ubehagelig for arvingen. Ved å la babyen rape i forbindelse med måltid kan problemet bli mindre enn det trenger å være. Det kan og gjøre at babyen gulper mindre. 

 

Dette trenger du:

  • En "gulpeklut"; en liten klut eller håndkle som babyen kan gulpe på uten at klær og annet blir tilgriset. Denne kluten legger du som hovedregel over din egen skulder før du lar babyen ligge mot skulderen din.

Husk å støtte hodet til babyen og vær tålmodig! Dette med å rape babyen kan bli en liten vitenskap i seg selv, og ingen baby er lik andre babyer. Noen raper lett, andre raper så sjelden at det er en stor lettelse for alle når de først gjør det. Likevel er det en metode som fungerer for mange.

 

Fremgangsmåte:

  • Legg gulpekluten på på plass over skulderen din.
  • Legg babyen så hodet hviler på din skulder og magen til babyen ligger mot brystet ditt.
  • Bygg på å klappe forsiktig på rumpa til babyen og stryke på ryggen i en sirkulær bevegelse. Noen ganger raper de, - andre ganger ikke.
  • Det å gå rundt mens du gjør dette kan noen ganger fungere.
  • Du kan og prøve å la babyen "sitte" i fanget ditt litt foroverlent, samtidig som at du holder rundt hodet med tommel og pekefinger. Den ledige hånden stryker på ryggen. Se bildet under for å bedre forstå hva jeg mener. 

 

Det finnes andre metoder som fungerer mer eller mindre bra for akkurat din baby, så her gjelder det å se videoer på youtube og generelt lese seg opp på alle alternative metoder som finnes. Her er det mye å finne hvis du leter på internett. Det er som regel lurt å ha flere verktøy i skuffen du kan bruke når babyen ikke vil rape.

 

(Her mener jeg flere metoder som kan fungere, ikke faktisk verktøy fra kjøkkenskuffen du skal bruke på babyen for å få den til å rape...)

 Rapende baby

Dette er den vanlige metoden hvor babyen ligger på skulderen med gulpekluten klar. 

 

Rapende baby i fanget

Dette er en alternativ metode hvor babyen "sitter" i fanget og du støtter hodet med en hånd som vist på bildet, mens den andre hånden stryker rundt og rundt, og opp og ned på ryggen. 

 

Nyfødt og soving

Etter ca seks uker kan du forsøke å etablere en søvnrutine for den nyfødte. Frem til da er det bare å ta det som det kommer og gjøre det beste ut av det. Jeg kommer tilbake til søvn og søvnrutiner i et senere blogginnlegg, men skal ta for meg det som er viktig å tenke på nå helt fra starten. 

  • Sov på samme rom som babyen, men ikke i samme seng. Det kan bli mye aktivitet på natta når de voksne vanligvis sover, så det gjelder å gjøre det så lettvint som mulig når man er trett. Hvis mor gir brystmelk bør den være tilgjengelig på natta på enklest mulig måte. 
  • Babyen bør sove i en egen seng, i alle fall i starten. Det er en risiko for at mor eller far rulle oppå babyen i søvn hvis den sover i samme seng, noe som er farlig. 
  • Tilstreb en temperatur på rommet som er ca 18 grader og uten trekk. 
  • Når det gjelder babyer og soving gjelder det å lese og følge alt som handler om krybbedød for å gjøre alt man kan for å unngå dette. Her må dere lese om farene ved bruk av babynest, sengekantbeskyttere, tisselaken og puter. 
  • Husk: Alltid legg babyen på ryggen!

Når babyen sover må du huske på å sove selv. Sov når du kan!

baby som sover

Dette er en baby som sover som, - en baby. Det er ikke alltid tilfelle, så det er bare nå nyte så lenge det varer!

 

---
Neste blogginnlegg handler om tiden etter det første døgnet. 

Vi er da inne i Fase 2: De første dagene og ukene

 

Hvis du har innspill eller savner noe i dette innlegget, legg igjen en kommentar så kan det bli med under neste oppdatering av bloggen. 

Legg igjen en kommentar